Vis huskeliste

Find arrangement

Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
12/8 2021
Museum Oldemorstoft
Bovvej 2A
6330 Padborg
Tlf: +45 73768080
Yderligere information: Hjemmeside
GPS-info: Lat 54.8265, Lon 9.36356
Åbent: 1. april - 31.okt.: tir-fre 10-16, 1. weekend i måneden og helligdage 13-16
Entré: 40 kr

Oldemorstoft (tidl. Bov Museum) er Museum Sønderjyllands landbrugsmuseum med over 10.000 landbrugsredskaber, mange af dem udstillet i museets pyramideformede udstillingshaller. Oldemorstoft fortæller også historien om de blå gendarmer, der i mange år patruljerede den dansk/tyske grænse


 • ForedragTirsdag den 25. januar 2022, kl. 16.30-18.
  Poul Erik Thomsen: "Ingen så det komme"
  Bovvej 2A, Padborg
  Køb billet
  Tag til foredrag om Grænsegendarmeriet fra Kongeåen, der i 1920 blev modtaget som nogle af genforeningens helte i Sønderjylland. Blot 25 år senere, i 1945, var helte blevet til ofre.

  I skyggen af den store opmærksomhed, der var rettet mod politiet og modstandsbevægelsen, måtte mange gendarmer - og deres familier - betale den højeste pris.

  Tre grænsegendarmer havde mistet livet den 9. april 1940 kl. 04.00, da de ved viadukten i Padborg blev skudt og dræbt af civilklædte tyskere i et baghold.

  De lyseblå, danske grænsevogtere faldt i endnu et baghold, da 141 af dem den 5. oktober 1944. blev tvangsfjernet fra Frøslevlejren og presset ind i kreaturvogne med afgang mod uvisheden.

  Blot 14 dage tidligere var de fleste af korpsets medlemmer helt uden varsel blevet interneret i lejren på den dansk-tyske grænse.

  De var overbeviste om, at der var tale om en fejltagelse, og at de hurtigt ville være tilbage ved grænsen. Det gik helt anderledes.

  Som ud fra noget, der mindede om en tilfældig lodtrækning mellem rødt og blåt, var det hver anden af de indsatte gendarmer, der blev sendt mod syd. På alt andet end 1. klasse.

  Det var blevet den 6. oktober: Toget stoppede ved en lille station nær Hamborg. For mange blev det endestationen. Koncentrationslejren Neuengamme sydøst for Hamborg.

  Besættelsestiden viste sig som grænsegendarmernes skæbnestund.

  For grænsegendarmerne, der i 1920 kom til Sønderjylland som nogle af genforeningens helte, blev mødet med den nazistiske ondskab begyndelsen til enden.

  Poul-Erik Thomsen er forfatter til "Den delte by" og "Det næste mål" og - sammen med Flemming Just - "Den tavse tragedie".

  Han er tidligere journalist på Frederikshavns Avis, Ekstra Bladet, ugemagasinet Alt om Sport og JydskeVestkysten og forhenværende redaktør på Jydske Tidende og JydskeVestkysten og chefredaktør på B.T. Han har desuden været politisk kommentator på DR Syd i Aabenraa og TV Syd i Kolding og er vært i politiske programmer på DK Syd. Siden 2007 har han været formand for lokalrådet TinglevForum og siden 2020 bestyrelsesmedlem i DK Syd.

  Poul Erik Thomsen: "Ingen så det komme"
  Tirsdag d. 25. januar fra 16.30 til 18.00
  Museum Oldemorstoft
  Bovvej 2
  6330 Padborg

  Fri entré. Tilmelding nødvendig
  f w
  Pris
  Entré: Fri entré. Tilmelding nødvendig Køb/bestil billet
  Sted
  Museum Oldemorstoft
  Vis på kort

Opret dit eget arrangement, så andre kan finde det